A zöldségekben, gyümölcsökben rengeteg vitamin és ásványi anyag van. Ezt tudjuk. De melyik mire jó? És mit érhetünk el a fogyasztásukkal?
Immunerősítésre kiválóak az alábbi gyümölcsök:
Barack: Mind az őszi-, mind a sárgabarack A- és C-vitaminban gazdag gyümölcs. Segít a bőrrák megelőzésében és látásjavító hatása is van. 1-2 hétig hűtőszekrényben tárolva eláll. (Persze, ha meg nem sütjük barackospitének…)
Alma: Hiába, az alma a gyümölcsök királya, az őszi időszakban pedig különösen megnő a szerepe. Sok ásványi anyagot tartalmaz és magas a vitamintartalma. Ezért mondhatták őseink is: Napi egy alma az orvost távol tartja. Főleg a fogínyvérzés megelőzésében hatásos. Hűtőben érdemes tárolni, a zöldségektől külön.
Körte: Az ősz másik fontos gyümölcse. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Reuma, ízületi fájdalom, depresszió ellen is jó. A-, B1-, B2- és C-vitaminban gazdag. A keményebb, éretlenebb gyümölcsöket nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten is.
Banán: Tudta, hogy a banán az egyik legmagasabb energiatartalmú gyümölcs? Mivel régen csak télen volt kapható, így a többség számára a karácsony hangulatát idézi fel. Ma már bármikor hozzáférhető. B-vitaminból ebben van a legtöbb. Kálium és magnézium tartalma miatt fogyasztják sokan. Hűtőben ne tároljuk: nem szereti a hideget.
Paradicsom: Sokak szerint a paradicsom gyümölcs – és aranyat ér! Talán ezért is hívják más néven aranyalmának. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, ezen kívül A-, B1-, B2- és C-vitamint. Mindenféle betegség gyógyítására jó: kelések, gyulladások csökkentésére szolgál. Megelőzhető vele a gyomorrák kialakulása. A reumára is jótékony hatása van. Lehetőleg ne hőtőszekrényben tároljuk, mert ekkor csökkenhet az ásványianyag-tartalma.
Immunerősítő zöldségek:
Sárgarépa: Az örök klasszikus. A legfinomabb persze a mama húslevesében megfőzve – főleg, ha náthásak vagyunk. A-vitamin tartalmáról nevezetes, látásjavító hatása van. A zöldségek közül ez tartalmazza a legtöbb kalciumot. A legújabb kutatások szerint a csecsemőmirigy működését képes nagymértékben fokozni, és a ráncok kialakulását is gátolja. Szóval a sárgarépában rejlik a fiatalság forrása! Bárcsak a gyerekek is szeretnék!
Vöröshagyma, fokhagyma: Az ételeink alapvető hozzávalói. A rák megelőzésében kiválóan teljesítenek. Megfázásra, náthára, torokfájásra is jól alkalmazhatók vírusölő hatásuk miatt. Vértisztító, koleszterincsökkentő, emésztést javító előnyükről is ismeretesek. Száraz, sötét helyen érdemes tárolni ezeket a zöldségeket, hűtőben megpuhulhatnak.
Brokkoli: Az utóbbi 20 évben terjedt csak el hazánkban, mégis sokak kedvencévé vált. Magas C-vitamin tartalma miatt szeretik, és mert segít a mellrák megelőzésében. Csökkenti a vérnyomást és a pajzsmirigy-túlműködést. Fáradékonyság ellen is jó. Nem sokáig áll el, ezért a vásárlást követően minél előbb fogyasszuk el. Brokkolikrém-leves? Jöhet?
A fent felsorolt zöldségeket, gyümölcsöket érdemes a gyermekekkel is minél előbb megismertetni. Nyersen vagy főzve, levesként vagy salátaként, főétkezés után vagy főétkezések között fogyaszthatók. Fajáték webáruházunk segítségével most gyermeke szobájába is bekerülhetnek ezek a finomságok. Piacos, boltos szerepjátékok során is használhatók ezek a termékek, de a konyhás játékokban is nélkülözhetetlenek. Ha gyermekünk szeret kertészkedni, vagy kedveli a farmos játékokat, ott is találkozhat ezekkel a fa gyümölcsökkel és zöldségekkel. Egy darab elég? Vagy egy egész láda kell? Kínálatunkban mindenfélét talál. Fejlesztő hatásuk a szerepjátékok során derül ki. Színük, formájuk, felhasználási területük alapján is érdemes beszélgetni a gyermekekkel ezekről az egészséges ételekről, s nemcsak a náthák, megfázások idején.